Terdapat ralat dalam alat ini

Selasa, 29 Disember 2009

Zaman sekolah 1

Adalah satu waktu di masa aku form 5 dulu.Cerita sikit punya lama ni. Ni baru teringat balik. Kisahnya, aku dengan sorang kawan aku ni berpakat nak kena kan sorang budak lelaki sekolah sebelah. Untuk pengetahuan, kami ni sekolah perempuan. Biasa ah,dah tak ada budak lelaki kat sekolah kami, so usha ah budak lelaki sekolah sebelah.Heh.Eleh..korang pun sama kan..Plannya, member aku dapatkan no.phone budak lelaki ni..kemudian kitorang sapa-sapa yg berani,call budak tu. Aku dengan penuh gentlewomen pun menyahut cabaran itu lantas mengambil risiko untuk menelefon budak lelaki terbabit.

Untuk makluman, itu lah kali pertama aku mencuba bakat dalam arena mengusha ni. Sebelum nih..sumpah tak tau.Malu pun iya..lagi pun aku sedar diri yang tak seindah mana ni kan..he..bermadah la pulak. Maka operasi mengusha pun bermula. Tiap-tiap malam ah bergayut di telefon umah..ni tk padan nak SPM ni.Nasib budak tu yg call.Kira percubaan mengayat 'ayat-ayat cinta' aku kat budak ni agak berjaya lah. Selepas 3 minggu berhubung..kami mengambil keputusan untuk membuat pertemuan..cewah..memula aku menolak dengan baik kerana aku pun bukan nak serius pun dengan dia..sekadar berkawan tanpa kenal rupa je. Tetapi setelah dipujuk rayu..hatiku yg keras ini pun cair bagai kan aiskrim di tengah hari terik..ahak..ahak..Setelah persetujuan dicapai,maka temujanji pun diatur.

Hari temujanji..'kembang kempis dadaku...merangkai butir cinta..'heh..melalut pulak. Seperti kebiasaan temujanji,kena lah aku bersiap cantik-cantikkan..masalahnya..tak cantik mana pun..perasan je lebih..Kami berjanji untuk berjumpa di depan bangunan yang depannya ada pokok bebanyak tempat orang lepak. Depan bangunan tu ada satu shopping complex yang memang semua orang tuju kat situ..memang masa tu shopping complex tu paling havoc ah. Aku tunggu mamat ni dengan sorang member aku. Dengan rambut tocang lipan sambil memintal-mintal hujung rambut, aku setia menanti si mamat ni. Rupanya,si mamat ni dah tunggu kami kat pokok sebelah dgn basikal bmx dia.Sedang dia dok bersembang dengan kawan dia sambil terjeling-jeling kami kat sebelah, aku memberanikan diri pergi bertanya..'Salam...ni .......(Nama dirahsiakan.heh)Si mamat itu mengangguk takut-takut. Aku pun hairan lah..apasal lak dia takut-takut.

Tak sempat duduk..tetiba jer si mamat ni minta diri nak balik.Dia dengan kawan dia nak blah kerana ada hal. Aku dan kawan aku pun tercengang-cengang lah..apa kes?Tapi tak kisah lah..walaupun hairan campur bengang..boleh dia blah tinggal kan aku terkontang kanting macam tu..Malamnya seperti biasa aku pun menunggu lah panggilan telefon mamat ni..tapi sampai ke sudah..dia tak call pun. Maka malam esoknya aku memberanikan diri call dia. Mujur dia yang angkat.Aku pun bertanya,dia sibuk ke?tau apa jawapannya?jawapan yang dia tak pernah berikan setiap kali aku tanya sebelum pertemuan kami tu.'ha ah...sibuk.'dengan nada acuh tak acuhnya. Aduh..pedih menikam kalbu rasanya jawapan yang diberi. Aku pun tak nak lah seperti perigi mencari timbakan, maka tindakan bijak aku ialah terus meletakkan telefon dan terus tidak menghubungi dia untuk selama-lamanya.

Kesimpulannya ialah..budak lelaki tu menjauhkan diri mungkin kerana malu berkawan dengan aku yang tak serupawan mana. Mentaliti budak lelaki tahun 1995 kan..zaman fiona..4U2C dulu kan...mesti bajet awek rappers jer kan..aku pulak dengan cermin mata besar,skema semacam jer..kulit pun berkarat asyik berjemur...badan pun sedikit berisi...siapa lah nak pandang..Begitu lah kisah zaman sekolah aku dulu..ntah apa-apa..tapi,bila dah tua-tua ni,bila terkenang semula rasa nak tergelak..guling-guling pulak.

4 ulasan:

Tempat Sembunyi Lipas Kering berkata...

patut la selalu dengar lagu feminin..hahaha

sambalgesekanaknogori berkata...

Tempat Sembunyi Lipas: Tau tak apo..Favourite song lagi tau..heh..

dd dudu berkata...

jujur nye cerita ni, hihi kite sukeee

cerita laa lagi ;D

sambalgesekanaknogori berkata...

cik dudu: ok cik dudu...ti kita cungkil lagi citer lama kita ye...