Terdapat ralat dalam alat ini

Selasa, 29 Disember 2009

Zaman sekolah 1

Adalah satu waktu di masa aku form 5 dulu.Cerita sikit punya lama ni. Ni baru teringat balik. Kisahnya, aku dengan sorang kawan aku ni berpakat nak kena kan sorang budak lelaki sekolah sebelah. Untuk pengetahuan, kami ni sekolah perempuan. Biasa ah,dah tak ada budak lelaki kat sekolah kami, so usha ah budak lelaki sekolah sebelah.Heh.Eleh..korang pun sama kan..Plannya, member aku dapatkan no.phone budak lelaki ni..kemudian kitorang sapa-sapa yg berani,call budak tu. Aku dengan penuh gentlewomen pun menyahut cabaran itu lantas mengambil risiko untuk menelefon budak lelaki terbabit.

Untuk makluman, itu lah kali pertama aku mencuba bakat dalam arena mengusha ni. Sebelum nih..sumpah tak tau.Malu pun iya..lagi pun aku sedar diri yang tak seindah mana ni kan..he..bermadah la pulak. Maka operasi mengusha pun bermula. Tiap-tiap malam ah bergayut di telefon umah..ni tk padan nak SPM ni.Nasib budak tu yg call.Kira percubaan mengayat 'ayat-ayat cinta' aku kat budak ni agak berjaya lah. Selepas 3 minggu berhubung..kami mengambil keputusan untuk membuat pertemuan..cewah..memula aku menolak dengan baik kerana aku pun bukan nak serius pun dengan dia..sekadar berkawan tanpa kenal rupa je. Tetapi setelah dipujuk rayu..hatiku yg keras ini pun cair bagai kan aiskrim di tengah hari terik..ahak..ahak..Setelah persetujuan dicapai,maka temujanji pun diatur.

Hari temujanji..'kembang kempis dadaku...merangkai butir cinta..'heh..melalut pulak. Seperti kebiasaan temujanji,kena lah aku bersiap cantik-cantikkan..masalahnya..tak cantik mana pun..perasan je lebih..Kami berjanji untuk berjumpa di depan bangunan yang depannya ada pokok bebanyak tempat orang lepak. Depan bangunan tu ada satu shopping complex yang memang semua orang tuju kat situ..memang masa tu shopping complex tu paling havoc ah. Aku tunggu mamat ni dengan sorang member aku. Dengan rambut tocang lipan sambil memintal-mintal hujung rambut, aku setia menanti si mamat ni. Rupanya,si mamat ni dah tunggu kami kat pokok sebelah dgn basikal bmx dia.Sedang dia dok bersembang dengan kawan dia sambil terjeling-jeling kami kat sebelah, aku memberanikan diri pergi bertanya..'Salam...ni .......(Nama dirahsiakan.heh)Si mamat itu mengangguk takut-takut. Aku pun hairan lah..apasal lak dia takut-takut.

Tak sempat duduk..tetiba jer si mamat ni minta diri nak balik.Dia dengan kawan dia nak blah kerana ada hal. Aku dan kawan aku pun tercengang-cengang lah..apa kes?Tapi tak kisah lah..walaupun hairan campur bengang..boleh dia blah tinggal kan aku terkontang kanting macam tu..Malamnya seperti biasa aku pun menunggu lah panggilan telefon mamat ni..tapi sampai ke sudah..dia tak call pun. Maka malam esoknya aku memberanikan diri call dia. Mujur dia yang angkat.Aku pun bertanya,dia sibuk ke?tau apa jawapannya?jawapan yang dia tak pernah berikan setiap kali aku tanya sebelum pertemuan kami tu.'ha ah...sibuk.'dengan nada acuh tak acuhnya. Aduh..pedih menikam kalbu rasanya jawapan yang diberi. Aku pun tak nak lah seperti perigi mencari timbakan, maka tindakan bijak aku ialah terus meletakkan telefon dan terus tidak menghubungi dia untuk selama-lamanya.

Kesimpulannya ialah..budak lelaki tu menjauhkan diri mungkin kerana malu berkawan dengan aku yang tak serupawan mana. Mentaliti budak lelaki tahun 1995 kan..zaman fiona..4U2C dulu kan...mesti bajet awek rappers jer kan..aku pulak dengan cermin mata besar,skema semacam jer..kulit pun berkarat asyik berjemur...badan pun sedikit berisi...siapa lah nak pandang..Begitu lah kisah zaman sekolah aku dulu..ntah apa-apa..tapi,bila dah tua-tua ni,bila terkenang semula rasa nak tergelak..guling-guling pulak.

Selasa, 22 Disember 2009

RiMaS

Hari ni datang kerja. Serabut pagi-pagi tengok fail dan surat yang perlu diambil tindakan. Semalam cuti kecemasan. Hari ni nasib lah kerja bertimbun. Meluat ah..rasa nak campak jer fail-fail tu ke Kutub Utara biar hilang tanpa kesan. Tak pun kat Segi Tiga Bermuda.Biar fail-fail tu dok diam kat sana. Ringan sikit kerja aku. Heh....jangan kau mimpi kata Siti Sarah dalam lagunya...selagi dah namanya kerja..selagi tu lah fail-fail dan surat menyurat yang perlu kan tindakan tu akan terus menghantui hidup ku hari demi hari.

Lagi pun...kerja kan..kalau tak ada fail dan surat-surat tu, tak ada lah kerja aku. Makan gaji buta je lah jawabnya. Tapi kekadang aku rasa terlalu banyak bebanan kerja yang perlu dibuat oleh seorang kerani. Mana nak urus surat,fail,pastu sistem Sumber Manusia bagai lah..belum lagi urusan perkhidmatan staff...macam-macam...susah rupanya jadi kerani zaman sekarang ni.Tapi tak mengapa,kerja itu kan ibadat..maka kena lah ikhlas melakukannya..meski kadangkala hati memberontak..tapi bila diingat kalau nak dapat rezeki yang berkat,kita perlu ikhlas dalam bekerja,kurangkan merungut dan sebagainya. Cakap memang mudah..nak melaksanakannya,aduh..tuhan aje yang tahu. Sekali dua teringat lah.dah lama-lama,bila dikuasai rasa marah dan bengang dengan kerja bertimbun, masa itu lah keikhlasan bertukar kemeluatan..mulut merungut tak henti..aduh....bagaimana ya nak memupuk rasa ikhlas dalam bekerja?Memang banyak artikel dan buku-buku berkaitan, namun kesedaran masih tak kunjung datang...kesudahannya,kembali ke sikap asal yang tak ikhlas itu semula.Sabar je lah.

Isnin, 21 Disember 2009

Rindu...........

Aku dalam mood 'rindu'..ahaks..Baru sekejap tadi berpisah. Dah terigau-igau tingkahnya di depan mata. Senyumannya yang manis, gelak tawa yang menghiburkan dan telatah lucunya. Aku jadi rindu. Rindu sangat. Bagaimana harus ku tempuhi hari esok tanpa dirinya di sisi ku lagi?Tidur malam ku sunyi tanpa dia disisi. Meski kadangkala sikapnya mencabar kesabaranku...namun aku tetap rindu akan sikap itu..Aku memang rindu..serindu-rindunya.Entry ni khas untuk my lovely anak buah...NURDANIA BINTI NORAZLI. Mak ngah rindu kakak....

Sabtu, 19 Disember 2009

Contohilah sikap sekumpulan penguin

Tadi aku termenonton rancangan langkah mawi di Australia. Masa tengok tu, ada diceritakan mengenai penguin yang akan berjalan apabila kumpulan mereka telah cukup. Contohnya, kalau group di'ekor' ada dalam 20 ekor,mereka akan tunggu hingga cukup ahli kumpulan baru mereka bergerak. Bagus kan..Penguin pun ada semangat setiakawan yang baik. Bertuah lah kalau dapat kengkawan manusia yang macam sikap penguin tadi kan...tak lah kita ditinggalkan terkedek-kedek dibelakang..kan....

Suka sangat....

Perasan tak? Kita akan mudah suka kat seseorang yang punyai sikap dan citarasa yang sama macam kita? Tiba-tiba kita rasa rapat dengan orang tu walhal baru kenal sekejap jer tak sampai sehari. Kita perasan orang tu macam kembar kita berlainan rahim ibu je? Kita rasa teruja yang amat bila fikiran beliau sama dengan fikiran kita? Sejarah yang pernah dilalui juga sama dengan sejarah kita? dan pengalaman yang ditempuhi juga sama dengan pengalaman kita? Kita rasa suka.....suka sangat...heh..

Selasa, 15 Disember 2009

Aku Perlu 'Nafas Baru'

Agak aneh entry kali ini. Aku tiba-tiba menjadi agak sentimental. 'Persekitaran' sejak kebelakangan ini tidak banyak membantu emosi dan semangatku. Aku makin 'hilang' dan 'tenggelam' dalam arus persekitaran yang membingungkan dan melemaskan. Sekeliling ku 'sesak'. Hari demi hari...kegembiraan dan keceriaanku di saat aku melayari dunia maya ini saja. Aku bebas menjadi aku...aku bebas bercerita apa saja.

Aku rindukan suasana 'damai' dan 'tenang' satu ketika dulu. Di saat aku tidak dihimpit 'persekitaran' yang menyesakkan ini. Adakah aku terlalu 'perasa'? Atau aku seorang yang sering membuat tanggapan terhadap sesuatu situasi dan keadaan? Kenapa perluku semakkan fikiran dengan segala tanggapan yang menyumbang kepada 'carik' nya sekeping hati ku sendiri? Pedulikan segala tanggapan itu, kerana aku sedar...walau di ceruk bumi yang mana sekalipun..selagi ada makhluk tuhan bernama manusia itu..segala tanggapan tidak boleh dielakkan.

Aku kena kuat. Aku harus tabah. Tiada yang dapat membantu diriku untuk 'pulih' kembali melainkan diriku sendiri...Hati...sejuklah....jiwa...tenanglah...bibir..senyumlah..
Langkah...teruskanlah. Aku perlukan nafas baru..aku benar-benar perlukannya.Kedatangan sahabatku kelmarin membawa kembali 'nafas' ku...semangatku sedikit pulih..aku gembira dan bersyukur...'nafas' baru ku kembali segar...

Ahad, 13 Disember 2009

Tragedi Menyayat Hati Pengantin Baru

Aku terbaca di dalam akhbar tadi mengenai kemalangan yang menimpa seorang pengantin baru bersama ayah dan ibunya di KANGAR pada 11 Disember 2009. Kemalangan tersebut menyebabkan pengantin lelaki bersama ibu,bapa dan seorang jurugambar maut. Terharu aku membaca kisah menyayat hati ini. Tambah memilukan pengantin lelaki tu baru melangsungkan perkahwinan kira-kira 4 jam sebelum kemalangan. Aku turut membaca lanjutan kisah pengantin ini di akhbar Berita Minggu yang amat menyentuh hati. Mengikut cerita ayah mentua pengantin tersebut, aruah melamar anak perempuannya dengan ayat..sudikah anak gadis beliau menjadi ibu kepada anak-anak aruah? Betapa ikhlasnya niat aruah nak memperisterikan anak gadisnya itu. Namun,kuasa tuhan tidak seorang yang boleh menghalang. Ajal maut, jodoh pertemuan, semua di bawah rencanaNya. Kita hanya mampu merancang. Semoga roh semua aruah yang terkorban di dalam kemalangan tersebut dicucuri rahmat. Amin.

Sabtu, 12 Disember 2009

Kedai mamak punya cerita...

Hari ini hari Sabtu. Seperti yang semua sedia maklum, hari Sabtu adalah hari cuti bagi kakitangan kerajaan. Jangan kata tak faham maksud 'kakitangan' yea..ada yang kena tangan nanti. Nak dijadikan cerita, hari ini aku telah mengikut adikku bersama seorang rakannya pergi meronda-ronda melepaskan tension. Ronda punya ronda, hari pun petang. Tiba masa pulang. Abis, tak kan nak meronda sampai malam buta tak reti nak balik?Tak reti Maghrib ke?Heh...Kekadang terbabas gak meronda sampai Maghrib..Duniawi betul. Memandangkan perut pun dah lapar, maka kami mengambil keputusan untuk singgah di sebuah restoran mamak yang agak terkenal kat tempat aku ni. Terkenal pun sebab restoran tu bukak sampai dinihari(peh..bahasa sastera aku nih..tak faham...sila cari Kamus Dewan edisi berapa pun tak apa..heh..)

Sebaik mendapat tempat duduk yang dihajati, maka kami pun membuat pesanan kegemaran dan kesukaan mengikut selera anak tekak masing-masing. Tiba giliran aku untuk membuat pesanan, aku pun memesan roti telur dengan air suam jer...air suam pun bayar tau!bukan free.Lagi pun bagus minum air suam ni untuk kesihatan,tak lah asyik minum air yang manis je kan...maka sementara menunggu pesanan tiba, kami pun berbual lah serba sedikit buat menghabiskan waktu menunggu. Seperti biasa, pesanan air akan tiba dulu...adik aku dan kawannya yang membuat pesanan air berperisa telah mendapat pesanan masing-masing..tapi pesanan air suam aku masih belum sampai. Agak pelik jugak sebab rasanya pesanan air suam aku paling mudah dan cepat. Aku membuat pesanan sekali lagi pada si penghantar air tersebut dan dia menerima pesanan sambil berlalu pergi.(Ceh..macam lirik lagu lak)Tak lama kemudian pesanan makanan kami pun sampai..aku yang memang dah lapar ni tak kuasa nak tunggu air sampai terus je makan roti telur yang dipesan tu sambil mata sesekali melilau kot ada si 'ane' tu menghantar pesanan air suam aku tu.

Nak dijadikan cerita setelah merasa kuah roti telur yang agak pedas, aku menggamit seorang lagi mapelai untuk meminta air suam buat kali ketiga. Seperti tadi pesanan ku tetap diambil dengan penuh dedikasi. Aku pun beranggapan kebiasaannya kalau sesuatu perkara diminta sampai 3 kali...mesti terlaksana jugak akhirnya. Aku pun meneruskan suapan sambil menghirup minuman yang dipesan adikku akibat kepedasan kuah roti telur tadi. Akhirnya, sampai licin roti telur...dan sampai buat bayaran, pesanan air suamnya tak kunjung tiba. Aku pun menjadi pelik dan hairan dengan perangai kedai mamak ni..mungkin tak semua lah kot..agaknya diorang malas nak ambil pesanan air suam sebab tak mendatangkan untung kat depa agaknya...walhal bukan free segelas tu..charge gak 20 sen. Lagi teruk ada yang charge 50 sen..wei.aku bayor ah air tu...nasib baik ada air adik aku tadi..leh gak buat hilang kepedasan..lepas ni kot nak pergi makan kedai mamak, setakat nak pesan air suam..baik aku bawak air mineral sendiri...nak harap kan depa ni...harus tercekik dulu baru dok berkejar hantar air suam agaknya..memang dasar mapelai betul ah..

Khamis, 10 Disember 2009

Memori Masam Manis

Memori ini memang aku tak boleh lupa sampai bila-bila.Memori 'Masam Manis' ku..heh..Sekitar pertengahan tahun 1999, N.Sembilan telah mengalami krisis air. Aku yang semasa itu menuntut di PPD turut merasai penangan ketiadaan air tersebut. Tambahan duduk asramakan...lagi lah parah. Berapa ramai student nak guna air dalam masa yang sama. Maka bermula lah penglibatan kami menjadi tukang angkut air setiap kali lori air JBA datang hantar air..lama jugak krisis tu...ada dekat sebulan kot. Tambah merimaskan kami semua perlu menghadapi exam akhir semester tahun tersebut. Mana nak fikir study..mana nak fikir angkut air lagi..terus terbayang kesusahan yang dialami anak-anak miskin yang terpaksa hidup serba kepayahan tu...Insaf seketika..tapi bila lori JBA tu lambat je hantar air...berbuih mulut memasing menyumpah seranah..heh..adat lah kan...

Alkisahnya..ada satu malam tu,lori JBA lupa nak hantar air. Maka kami yang dah memang kering kontang nih..jadi tak menentu macam beruk kena belacan tergaru-garu menunggu ketibaan si lori air..tapi sampai tengah malam..HAMPA HATIKU...kata Pasha Unggu...(eleh..pasha Unggu konon..nama dia Sigit Purnomo tau..tapi aku tetap minat gak!heh..gatal nih..)Maka malam itu tidur lah kami dalam keadaan kering kerana dah lah rimas menunggu..berlengas lak dengan peluh..nak mandi air tak ada...apa nak buat?tidur jer la..lagi rare..esoknya Exam LAW..hah..hah..apa nak jadi?Jeng..jeng..

Esoknya, aku pun dengan penuh pengharapan menuju ke bilik air membawa serta kelengkapan mandian(berangan lah..kot2 ada air..ye lah kan nak pergi berjihad nih...nak masuk exam)tiba di bilik air,dengan penuh suspens aku memutar pili air di singki..wah..keluar air you...tapi..adalah dalam setitik dua pastu STOP!Memang carik pasal..ajer giler nak pegi exam tak mandi nih..Maka,aku pun bergegas ke bilik untuk membuat persiapan diri...walaupun tak mandi..badan kena harum k..heh..mentelah lagi, bukan aku sorang jer tak mandi hari tu..member lain pun ramai...sapa yang ada stok air jer dapat memandikan diri memasing. Tapi dalam kelas aku tu..budak pompuannya lebih separuh tak mandi pagi hari tu...dah nak cekau air celah mana kan?Tapi..walau tak mandi,kami tetap maintain vouge k.Heh.

Maka berjalanlah kami penuh bangga menuju ke kelas untuk menghadapi kertas ujian LAW tersebut. Alhamdullilah, berjaya gak menjawab soalan2 tersebut,meskipun badan berlengas, sesekali dihinggapi lalat durjana yang mungkin dapat menghidu 'kemasaman' yang tersembunyi di sebalik semburan atau calitan perfume yang menusuk hidung..Dan yang manisnya,majoriti member aku yang tak mandi pagi masa jawab paper LAW hari tu telah berjaya mendapat 4 flat you allzzzz....Including me ok...heh..Memang berbaloi tak mandi pagi hari tu...

Mangsa Keadaan

Alkisahnya...dalam bulan April ke Mei tahun ni..aku dan beberapa anggota jabatan telah mengikuti rombongan ke Cameron Highlands.Rombongan anjuran jabatan tempat aku bertugas tu memang best dan best lah. Tambahan pulak kali terakhir aku ke Cameron masa umur 12 tahun dulu kiranya memang mengulangi memori lah kan. Masa kat sana kami melawat lah setempat dua tempat yang menarik. Macam-macam gambar dan posing dibuat. Tergedik-gedik memasing nak bergambarkan.

Dalam banyak2 tempat tu, kami singgah di satu ladang strawberry. Memang banyak ladang strawberry kat sana kira ladang yang kitorang pergi tu ladang yang nombor berapa ntah...tapi tak kisah lah memana ladang pun sebab bukan nak cerita pasal ladang tu sangat pun...tak kuasa nak buat iklan percuma ladang tu kat sini...nak tau lebih layari lah blog Ladangsanasinisukahatilu.com.my..heh!Okey sambung balik, masa kat ladang tu, ada la orang berjual buah apa ntah namanya,macam mangga pun ia macam limau pun ia...aku pun dah lupa nama buah tu apa. Si gadis Indonesia menggamit kami untuk merasa buah tersebut. Maka berpusu-pusu ah kami merasa buah tersebut sambil si gadis tadi mempromosikan buah tersebut dan sedaya upaya cuba mempengaruhi kami untuk membeli buah tersebut.Ish..berapa banyak tersebut daaa...

Dalam pada kami dok merasa sambil menepis-nepis dengan cara paling halus untuk membeli buah tersebut, tiba-tiba muncul salah seorang anggota rombongan kami yang di gelar 'En. R'di gerai buah itu. Beliau juga turut dipelawa oleh gadis Indonesia itu untuk merasa buah tersebut. Kami yang dah merasa buah tersebut beransur meninggalkan gerai sambil si gadis itu sibuk mempromosikan buah tu pada En.R. Dalam pada itu, rupa-rupanya gadis tu dah siap timbang buah yang dipromosinya sambil meminta En.R membeli buah tersebut. Maka tercengang-cenganh lah En.R dengan situasi tersebut. Walhal yang makan buah tu beria-ia adalah kami, datang pulak En.R yang merasa seulas tetiba dah kena beli...camno tu?Memandangkan En.R seorang yang gentleman, maka beliau pun mengeluarkan duit membeli buah tersebut sambil berkata ' sapa yang nak beli tadi ni?' sambil matanya melilau ke arah kami yang telah ke hadapan meninggalkan beliau menyelesaikan pembayaran pembelian buah secara paksa rela. Sebaik berjaya mengikuti kami, apa lagi...bagai nak rak kami ketawa..kesian En.R..tak pepasal jadi mangsa keadaan...buat En.R,Maafkan Kami...heh..heh..