Terdapat ralat dalam alat ini

Khamis, 10 Disember 2009

Memori Masam Manis

Memori ini memang aku tak boleh lupa sampai bila-bila.Memori 'Masam Manis' ku..heh..Sekitar pertengahan tahun 1999, N.Sembilan telah mengalami krisis air. Aku yang semasa itu menuntut di PPD turut merasai penangan ketiadaan air tersebut. Tambahan duduk asramakan...lagi lah parah. Berapa ramai student nak guna air dalam masa yang sama. Maka bermula lah penglibatan kami menjadi tukang angkut air setiap kali lori air JBA datang hantar air..lama jugak krisis tu...ada dekat sebulan kot. Tambah merimaskan kami semua perlu menghadapi exam akhir semester tahun tersebut. Mana nak fikir study..mana nak fikir angkut air lagi..terus terbayang kesusahan yang dialami anak-anak miskin yang terpaksa hidup serba kepayahan tu...Insaf seketika..tapi bila lori JBA tu lambat je hantar air...berbuih mulut memasing menyumpah seranah..heh..adat lah kan...

Alkisahnya..ada satu malam tu,lori JBA lupa nak hantar air. Maka kami yang dah memang kering kontang nih..jadi tak menentu macam beruk kena belacan tergaru-garu menunggu ketibaan si lori air..tapi sampai tengah malam..HAMPA HATIKU...kata Pasha Unggu...(eleh..pasha Unggu konon..nama dia Sigit Purnomo tau..tapi aku tetap minat gak!heh..gatal nih..)Maka malam itu tidur lah kami dalam keadaan kering kerana dah lah rimas menunggu..berlengas lak dengan peluh..nak mandi air tak ada...apa nak buat?tidur jer la..lagi rare..esoknya Exam LAW..hah..hah..apa nak jadi?Jeng..jeng..

Esoknya, aku pun dengan penuh pengharapan menuju ke bilik air membawa serta kelengkapan mandian(berangan lah..kot2 ada air..ye lah kan nak pergi berjihad nih...nak masuk exam)tiba di bilik air,dengan penuh suspens aku memutar pili air di singki..wah..keluar air you...tapi..adalah dalam setitik dua pastu STOP!Memang carik pasal..ajer giler nak pegi exam tak mandi nih..Maka,aku pun bergegas ke bilik untuk membuat persiapan diri...walaupun tak mandi..badan kena harum k..heh..mentelah lagi, bukan aku sorang jer tak mandi hari tu..member lain pun ramai...sapa yang ada stok air jer dapat memandikan diri memasing. Tapi dalam kelas aku tu..budak pompuannya lebih separuh tak mandi pagi hari tu...dah nak cekau air celah mana kan?Tapi..walau tak mandi,kami tetap maintain vouge k.Heh.

Maka berjalanlah kami penuh bangga menuju ke kelas untuk menghadapi kertas ujian LAW tersebut. Alhamdullilah, berjaya gak menjawab soalan2 tersebut,meskipun badan berlengas, sesekali dihinggapi lalat durjana yang mungkin dapat menghidu 'kemasaman' yang tersembunyi di sebalik semburan atau calitan perfume yang menusuk hidung..Dan yang manisnya,majoriti member aku yang tak mandi pagi masa jawab paper LAW hari tu telah berjaya mendapat 4 flat you allzzzz....Including me ok...heh..Memang berbaloi tak mandi pagi hari tu...

2 ulasan:

oranglidi berkata...

mak aihh... x mandiiii.. hehe.. rilek a, wa x mandi pn boleh melompat kegirangan time skolah dulu. heheheheh..

sambalgesekanaknogori berkata...

Orang lidi : masa sekolah lain beb...bedudak lagi...heh...