Terdapat ralat dalam alat ini

Sabtu, 6 Disember 2008

Anak buah makngah


Halluuuu...lamanye tak mencatat dalam blog. Biasalah, bila kemalasan telah menjelma, kerja pulak bertimbun kat office, bila balik dah penat, malas ler nak mengadap komputer kat umah. Ni kebetulan cuti hujung minggu agak panjang kan..ada masa lah nak menulis ni. Hari ni aku nak cerita pasal anak buahku yang sorang. Maklumlah, anak buah pertama dalam family, kasih sayangnya melimpah ruah. Aku memang sayang la kat anak buah aku ni, dah la ada lesung pipit kat pipi bila senyum ke, ketawa ke...itu yang buat aku sayang sangat kat anak buah ku yang sorang ni. Kekadang, bila dia nakal, aku marah la kat dia. Dia boleh lak agah kita balik main bacak pulak sambil tunjuk lesung pipit dia tu....tak jadi nak marah lama...geram ada. Sabar yo lah!Baru anak buah kan..kot anak sendiri, tak tau lah dia punya sayang.Heh!Eh lupa nak bagi tau, nama anak buah aku ni Nur Dania. Skang dia dah pandai cakap sikit-sikit. Umur dia baru 1 tahun 8 bulan. Favourite show dia 'Tom-tom bak'. Kalu keluar show tu, tak berkelip dia mengadapnya. Mulut cerabih je sebut 'tom-tom bak'. Dania ni cucu kesayangan atuk dia. Memang kamceng habis. Kalu datang rumah kitorang, mesti cari atuk dia. Lepas tu, dia suka hati ubah nama panggilan wan dia (mak aku lah tu) dari wan pergi ke nenek. Skang ni panggil mak aku nenek pulak. Suka hati dia je.Lepas ni, semua cucu mak aku kena panggil dia nenek la nampaknya. Tapi Dania, tak ngam dengan nenek dia ni, asyik nak jerit je kalu nampak mak aku. Entah kenapa agaknya....tapi, dia cukup takut kat adik bongsu aku. Kalu dia nakal je, aku sebut je "'maksu' dania nakal ni ", terus senyap dia.heh. Begitu lah ceritera anak buah aku.

Jumaat, 7 November 2008

Cuti!Bestnyer..........

Halluuuuuu....hari ni terasa sangatlah seronoknye. Coz...hari ni aku tak kerja.Cuti. Biasa lah..orang gomen kan cuti Sabtu dan Ahad. Tapi kat office aku, Sabtu Ahad pun still ada orang kerja. Bahagian teknikal je lah.Tambahan wabak Chikungunya dan Denggi yang makin berleluasa ni. Ni dah hujung tahun ni, macam-macam kerja berlambak nak kena siapkan. Mana bos suruh wat kursus, SKT lagi, dan lain-lain kerja yang diarahkan dari masa ke semasa. Maklumlah, semua tu terkandung dalam surat akujanji masa memula masuk kerja dulu. Orang gomen mesti kena sign surat ni tau. Kalu tak, tak leh sah jawatan. Adoiii....napa la aku still kena fikir pasal kerja walaupun sedang bercuti....tak aman betul lah.....kekadang rasa nak berhenti dan buat bisnes sendiri. Tapi, bukan senangkan....ntahlah...sebagai manusia ni, kita memang susah nak bersyukur dengan apa yang kita adakan. Dah ada kerja nak berhenti, bila berhenti, ternganga seorang diri nak cari kerja pulak.....macam-macam betul. Tapi, dah nama pun manusiakan...cabaran,dugaan, semua tu kena tempoh dengan penuh sabar dan redha. Semoga keimanan aku terus utuh dalam mengharungi semua rencam dunia ni.Chewah! Bercakap pasal cuti ni, aku teringin bebenor kalu dapat menghabiskan waktu cuti dengan melancong ke tempat-tempat menarik dalam or luar negara. Tapi, dalam keadaan ekonomi aku yang tak begitu mengizinkan ni. Nampaknya, terpaksa lah hasrat tu dipendamkan buat seketika.Tambah buat aku teruja sangat nak gi melancong ni bila tengok chanel 707 astro, discovery and living yang pengacara di samantha brown pasport to europe tu,best sesangat. Hah...ni nak bagi tau....rahsia...heh...dulu2 masa kecik2 dulu lah...aku teringin sangat nak jadi cabin crew...aku seronok sebab kita boleh keliling dunia....kalu tak silap, masa tu aku umur 8 tahun. Aku terjumpa satu magazine yang tulis cerita pasal cabin crew ni. Sejak tu, aku berangan sangat nak jadi cabin crew. Tapi....semakin aku dewasa, semakin aku rasa cita-cita aku tu tak kan tercapai. Adalah sebab2nye yang aku rasa aku tak kan boleh jadi cabin crew ni kan....yang aku mampu jadi pun Checking Agent kat kaunter Airport...jadilah....daripada tak ada...at least dapat gak lah aku peluang masuk dalam kapal,jumpa cabin crew....heh.

Isnin, 3 November 2008

Kali pertama..........

seronoknye.....perasaan ada blog sendiri ni.Heh....sebelum ni, asyik baca blog orang lain. Seronok gak....macam-macam kisah kita boleh tahu kan? Aku ni, kalau nak ikutkan, tak lah suka sangat baca blog ni. Memula lah kan....tapi, orang kata, tak kenal maka tak cinta.....blog yang pertama aku baca dan buat aku teruja nak ada blog sendiri ialah...jeng...jeng..jeng..pemenangnya ialah....'tinatheseducer' ala, yang tajuk dia 'gat dam' tu...seronok tul baca blog dia...kelakar tau. Now....terjebak lah aku ke dalam arena bloger ni..tapi baru nak bertatih lah....ni terkial-kial lagi wat catatan hah....tapi tak apa kan, mana ada baby lahir-lahir terus berlari kan?kalu ada, aku rasa maunye dah pengsan si tukang sambut....heh...k lah, ni catatan pengenalan jer...nak test dulu. By the way, gambar ni masa aku gi beraya kat umah x housemate masa dia duduk kat kota warisan dulu. Skang dia dah dok kat putrajaya. Kerja gomen gak,macam aku....kami dua-dua bekas Customer Services Agent kat K.L.I.A. yang kekal skang keja kat sana kawan aku yang dok belah kanan tu hah....walhal dulu, dia lah orang yang nak berhenti beria....aku bagai nak rak nasihat kat dia jangan berhenti...last-last aku yang chow dulu...heh...good luck my best friend aida. For Lela....panjang umur kita jumpa lagi k.