Terdapat ralat dalam alat ini

Ahad, 12 Julai 2009

Aku dan Bas

content="text/html; charset=utf-8">

Catatan : 12/7/2009(Ahad)7.07 pm(Nak Maghrib dah)

Suatu waktu dulu, aku sering menggunakan bas sebagai pengangkutan utamaku. Bukanlah sekarang aku tak menggunakannya lagi, guna gak pengangkutan awam ni, tapi macam kata P.Ramlee dalam cerita Nujum Pak Belalang, ‘Kadang-kadang’ yang selebihnya aku menggunakan kereta untuk bergerak ke mana-mana, bukan kereta aku pun, menumpang kereta kawan ke, adik ke,nak harap aku...belum ada rezeki nak beli kereta sendiri. Aku teringat masa zaman aku belajar di Politeknik dulu bersama teman-teman sekuliah. Memandangkan masa tu semua pun bergelar pelajar, mana lah nak ada duit sangat beli kereta ke..waima nak naik teksi pergi pekan P.D atau Bandar Seremban pun berfikir 10 kali. Takut terover bajet harus ikan perut sampai hujung bulan nanti. Maka kalau nak ke mana-mana tu, sohih lah kena naik bas kan.

Pada suatu hari,hah...dah mula dah aku nak jadi penglipurlara...pay attention plz..hamba tak suka orang tak memberikan perhatian masa hamba bercerita k ops, menulis....tu apa dok mengunyah depan p.c tu?udah-udahlah tu weh....nak masuk rancangan ‘the biggest loser’ ke?heh..Ok....dah melalut lagi ni. Ceritanya bermula begini......

******************************************************************

Aku masih ingat lagi...masa tu hari Sabtu, aku dan yang lain dah merancang nak ke Bandar Seremban nak tengok salah seorang member kitorang Haza masuk pertandingan menyanyi kat Terminal One. Jadi tepat jam 9.00 pagi, kitorang dah tercongok menunggu bas Chin Wah menujuk ke Pekan P.D dekat Bus Stop depan Politeknik tu. Macam biasa lah, dah nama pun pengangkutan awam...40 minit menunggu baru bas separuh uzur tu tiba. Maka dengan penuh lapang dada bercampur sumpah seranah sikit (dalam hati lah...tak kan nak pegi seranah pakcik driver dengan konduktor bas tu pulak..ada lak kena lontar ikut tingkap bas tu pulak kang...tak pepasal kena marked tak boleh naik bas Chin Wah seumur hidup...aku bukan kaya nak naik teksi memanjang.)kami pun menaiki bas tersebut ke pekan P.D yang pada masa tu glamer dengan restoran KFC hingga menjilat jarinya tu.(Kitorang pernah plan curi sebotol sos life yang giler sedap tu...tapi tak jadi coz mamat cleaner tu dah pandang daring kat kitorang masa sorang member tengah terkial-kial masukkan botol sos tu dalam paper beg shopping..heh...Nasib tak terkantoi cara terbuka...saja seronok nak buat ‘nakal’ walhal bukan tak mampu nak beli...budak-budak..)

Sebaik tiba di pekan P.D kitorang berpusu-pusu pulak naik bas ke Seremban. Dah lupa dah nama bas tu apa...nasib tak baik, aku tak dapat tempat duduk..kena lah berdiri...penatnya berdiri.Dari P.D ke Seremban dekat sejam tu kena berdiri...tapi masa tu kan berdarah muda..tenaga pun cergas je...tak ada hall ah berdiri. Dalam 30 minit, ramai lak orang yang turun, so adalah tempat kosong dan berpeluanglah aku untuk duduk. Kerana dah terlalu lama berdiri dengan keadaan panas pulak tu(yang bas pun tak ada air-cond, dah rosak...masa tu lah pulak nak wat hal)mataku automatic menjadi kuyu...untuk pengetahuan aku dapat tempat duduk belah tepi kat lorong laluan orang tu k. Kot dapat kat tepi tingkap mesti dah lama aku dibuai mimpi indah ni. Dalam dok sibuk aku cuba menahan mata dari terlelap tu, entah macam mana nak jadi cerita bas tu membelok..memang laju driver tu bawak...macam roller coaster wa cakap lu..tiba-tiba..tak semena-mena aku telah berada di lantai bas dengan keadaan melutut...entah bila masa aku terlelap...entah bila masa aku terjatuh kat lantai bas tu pun aku tak sedar..aku rasa macam di alam mimpi jer masa jatuh tu.Tetau lutut aku rasa sakit. Bila dah terduduk tu.aku terus toleh kat budak perempuan yang duduk tepi aku tadi...sambil melemparkan senyuman mesra...aku pun tak tau apasal aku boleh tersenyum kat dia pulak sedangkan muka dia dah serba salah gila antara nak tolong dengan nak ketawa..akhirnya dia buat keputusan pandang luar tingkap je tanpa membalas senyuman aku.Aku lak sempat menoleh sesiapa yang melihat kejadian tu di sekeliling, mujur tak ramai perasan sebab tempat duduk aku tu di kira agak belakang, dan orang yang duduk belakang aku lah yang perasan agaknya. Itu pun masing-masing aku tengok buat tak tau jer..macam tak ada apa berlaku pulak..ceh, tak ada kesedaran sivik ah diorang ni....kot aku pengsan je baru ada orang nak kepoh kot.Hipokrit ah diorang ni. Aku tau, korang dok gelakkan aku kan...pastu bila aku tengok, korang buat-buat lah tak tau kan..pandai ah korang berlakon. Walau apa pun, tahniah lah di atas lakonan korang yang real tu coz telah berjaya menyelamatkan reputasi aku dari malu besar hari tu.

Akhirnya...aku dan teman-teman yang lain berjaya tiba ke Bandar Seremban dengan jayanya. Tambah manis, member aku tu menang pertandingan nyanyian tu.Kira berbaloi lah aku jatuh dalam bas tadi dengan lebam dilutut yang disedari sebaik saja tiba ke asrama. Sekian sahajalah cerita aku dengan bas. Ntah hepo-hepo....boleh jatuh pulak...ceh..

P/s : Selesai....7.55 pm...ok nak pi solat nih...duniawi betul lah..

6 ulasan:

jezz blog vacĂ­o..^__^ berkata...

adoi aii.. gelak terguling-guling aku baca entry ni..

* pernah gak nk 'kipnap' btl sos kfc.. ;D

Basuh Baju berkata...

dah2..gi solat..haha

aisha berkata...

hahaha adoiiii lawak sungguh...

mmg x expect lgsung sis smpi leh melutut kat lantai hahaha..

utk unsur suspens dlm entry trsebut..kite bg sis full marks ye hehe

RakBaju berkata...

hai there!

Please visit us at http://rakbaju.blogspot.com

Banyak baju yang cantik-cantik and harga yang berpatutan tau. See you there!!

langkasuke berkata...

tuan tanah mane??.. lame tak update....

house for shopper berkata...

hye,do visit my blog for online shopping..there are alot of item u can found;)thanxs